Oudere mensen hebben een 35 procent kleinere kans op overlijden als zij tevreden, blij of gelukkig zijn.


In een dankbaar hart zal het altijd zomer zijn

Sociaal Cultureel Welzijn

EMMEN

De Cluft & Cknet

De Cluft & Cknet

Dankbrief medewerkers

CKNet Charles III Mysterie Mindfulness Voeding leeft Sleutel tot geluk Verrijk je leven Prof Pijl EHBO Brood Gehoor Contact

Om levens te redden is het belangrijk dat iemand kan reanimeren in het geval van een hart stilstand. Slechts drie procent van de Nederlands is hiertoe bevoegd. Het Nederlandse Rode Kruis maakt zich zorgen over het gebrek aan animo om een EHBO-cursus te volgen. Daar hebben ze in Emmen iets op gevonden.


In het kader van de verplichte BHV-trainingen op basisscholen worden doorgaans alleen leraren getraind, maar in Emmen werd ook aan groep 7 en 8 les gegeven in EHBO en reanimatie. Professionele instructeurs met een BHV (Bedrijfs Hulp Verlening) helpen leerlingen levens redden.

JONG GELEERD

Volgens de BHV’ers zijn kinderen slim en onthouden veel. Mede daarom is het goed in groep 7 en 8 de grondbeginselen van Eerste Hulp te leren. Op een praktische wijze, met veel oefenen. Op deze manier onthouden ze makkelijk wat te doen in noodgevallen. Niet alle kinderen zullen een volwassene kunnen reanimeren, maar ze kunnen wel 112 bellen, de AED halen en hulp van een leerkracht inroepen. Jong geleerd is oud gedaan.

TE INGEWIKKELD

Vergeleken met de omliggende landen scoort Nederland slecht. Uit onderzoek in opdracht van het Rode Kruis blijkt dat veel mensen een EHBO-cursus te ingewikkeld, te intensief en te duur vinden. En veel mensen die het papiertje al hebben gehaald, doen geen vervolgcursus waardoor ze geen actuele kennis hebben, blijkt uit het onderzoek van het Rode Kruis.

EERSTE BASISSCHOOL

Een basisschool in Emmen is één van de eerste basisscholen die haar leerlingen in de hoogste klassen de EHBO en Reanimatie/AED training heeft laten volgen. En met succes; alle leerlingen ontvingen aan het einde een echt certificaat. Ook gaat de school, in samenwerking met AED/BHV Professionals, een tweetal ouderavonden “EHBO voor kinderen” organiseren.

WAAROM HET BELANGRIJK IS DAT IEDEREEN HET LEERT

Wanneer iemand een hartstilstand heeft, is zo snel mogelijk reanimeren van levensbelang. De kans op overleven is het grootst, wanneer binnen zes minuten wordt begonnen met de reanimeren. In het meest ideale geval wordt levensreddend handelen als vak gegeven op alle (basis)scholen. Gelukkig kunnen geïnteresseerden er zelf voor kiezen een cursus te volgen.


Deze cursussen duren vaak een dag en behandelen verschillende technieken, zodat je mensen kunt helpen in diverse levens bedreigende situaties. Kijk hier voor EHBO cursussen bij u in de buurt. Ook kun je je laten inspireren door instructievideo’s te kijken. Maar oefenen op een oefenpop onder professionele begeleiding is belangrijk om het goed te leren.

Hoe ziet het met jou? Heb jij een EHBO of BHV certificaat?

Hierdoor kun je levens redden


Wat betekent AED?

De afkorting AED staat voor “Automatische Externe Defibrillator”. Een AED is een draagbaar apparaat dat wordt ingezet om het hartritme te herstellen bij een hartstilstand. Maar wat houdt dat nu in, defibrilleren? En wat doet een AED precies? We leggen het in dit artikel aan u uit.

Wat betekent defibrilleren?

Bij een hartstilstand valt het hart meestal niet helemaal stil, dat lijkt maar zo. De hartkamers worden juist heel snel en chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer samentrekken. Dit heet ventrikelfibrilleren. In zo’n situatie helpt een AED om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen. Dit resetten noemen we defibrilleren.Contactgegevens: KNV EHBO afdeling Emmen
t.a.v.Leonie Hoogeveen Hesselterbrink 217
7812 CG Emmen
Telefoon. 06-25495358


 Naar de website van EHBO Emmen  

Internet. www.ehbo-emmen.nl
E-mail.
secretaris@ehbo-emmen.nl
Bank. ING 974440 IBAN. NL67INGB0000974440  
KvK. 40045048

Rode Kruis wil verplichte ehbo-lessen op school

Ehbo-lessen moeten verplicht worden op de middelbare school. Dat zegt hulporganisatie Het Rode Kruis. Samen met artsen zijn ze een handtekeningenactie begonnen.
Veel kinderen weten nu niet wat ze moeten doen bij bijvoorbeeld een hartaanval. De ehbo-lessen moeten dat veranderen.

De artsen en het Rode kruis hebben meer dan 40.000 handtekeningen nodig. Als ze dat voor elkaar krijgen gaat de Tweede Kamer over het plan praten.
Na een ongeval telt iedere minuut. Als meer mensen weten hoe zij op de juiste manier kunnen helpen, kunnen levens worden geredyoutube