Oudere mensen hebben een 35 procent kleinere kans op overlijden als zij tevreden, blij of gelukkig zijn.


In een dankbaar hart zal het altijd zomer zijn

Sociaal Cultureel Welzijn

EMMEN

De Cluft & Cknet

De Cluft & Cknet

Dankbrief medewerkers

CKNet Charles III Mysterie Mindfulness Voeding leeft Sleutel tot geluk Verrijk je leven Prof Pijl EHBO Brood Gehoor Contact

''Als je spreekt zeg je dingen die je al weet. Als je luistert kun je dingen horen die je nog niet weet.''


Voorkom verdere gehoorschade

Onder slechthorendheid wordt verstaan: een verminderde waarneming van geluid en verminderd verstaan van spraak. De klacht slechter horen kan zowel één als beide oren betreffen.


Met name bij jonge kinderen en bij ouderen komt het voor. In Nederland heeft bijna veertig procent van de zestigplussers een gehoorstoornis. Bij geleidelijk ontstane slechthorendheid bij ouderen is presbyacusis het meest waarschijnlijk. Dit is de fysiologische veroudering van het hoorzintuig.

Een frequent voorkomende oorzaak van gehoorverlies is dat oren aan harde geluiden worden blootgesteld. Om je te helpen kennen veel technologische apparaten een volumebegrenzing. Deze begrenzing beperkt het geluid tot het door de Europese Unie aanbevolen niveau.

Één van de makkelijkste manieren om op een natuurlijke wijze te zorgen voor een goed gehoor is door meer te sporten. Door beweging wordt je bloed intensiever door je cardiovasculaire systeem gepompt, en levert een positieve bijdrage aan je oren en je gehoor.

Leer om te filteren

Er zijn altijd geluiden op de achtergrond die je bewust niet hoort, maar onbewust wel. Let tijdens een gesprek of op een willekeurig ander moment eens op de geluiden op de achtergrond, de geluiden die er wel zijn, maar die je tot dan toe niet hoorde. 

Dit lijkt misschien af te leiden, zeker wanneer je een gesprek voert. Maar het positieve effect is dat door te luisteren naar bijgeluiden je je oren traint. Je leert beter filteren tussen omgevingsgeluiden en het belangrijkste geluid.

Een gezond cardiovasculair systeem

Ook voeding kan invloed hebben op het gehoor. Gehoorverlies kan een gevolg zijn van een te hoge cholesterol. Door verstopte aderen en/of verdikte bloedvaten ontstaat de kans dat onvoldoende zuurstof wordt vervoerd naar de oren. Oren hebben zuurstofrijk bloed nodig om goed te functioneren.

Een gezond voedingspatroon en voldoende beweging, zorgt voor een gezond cardiovasculair systeem. Dat is het hele stelsel van hart en bloedvaten. En waardoor alle delen van het lichaam met elkaar verbonden zijn.Beter horen zonder gehoorapparaat

Hoor je slecht, merk je dat je slechter hoort of ken je mensen die slecht(er) horen? Dan denk je misschien dat een gehoorapparaat de juiste oplossing is. Die gedachte is positief voor de makers van gehoorapparaten, maar is voor slecht horende niet altijd noodzakelijk. Het gehoor verbeteren kan ook door oefeningen te doen en aanpassingen in het voedingspatroon.

Laat je inspireren door je lichaamstaal

Lichaamstaal is van invloed op hoe anderen ons zien, maar ook hoe we onszelf zien. Sociaal psycholoog Amy Cuddy stelt dat ‘krachtposes’ – een houding van zelfvertrouwen aannemen, zelfs als we ons onzeker voelen – gevoelens van zelfvertrouwen kunnen oproepen, en misschien zelfs een impact hebben op onze kans op succes.


Stel je een familietafel voor met twee pubers die met hun hoofd voorover voortdurend op hun telefoontje zitten. Zonder dat ze iets zeggen, maakt dit een indruk, anders dan wanneer ze met rechte rug en gebalde vuistjes naast het bord zitten te wachten tot iedereen zit, zodat er gegeten kan worden.


Deze Ted Talk is meer dan veertig miljoen keer afgespeeld en dat maakt het één van de meest bekeken talks wereldwijd. Enkele bevindingen die in deze talk gepresenteerd worden, zijn onderwerp van discussie onder sociaal wetenschappers over de waarde van reproduceerbaarheid. Kijk zelf, en laat je inspireren   KLIK HIER >>>.